Escribiendo un breve resumen sobre el Estudio PALMERA en el libro de fiestas de Palmera.

IMAG0152Esta semana se celebran las fiestas patronales en Palmera, y como el estudio que lleva el nombre del pueblo, y que me otorgó el grado de doctor se realizó íntegramente con pacientes del pueblo, me pidieron que escribiera un resumen y unas recomendaciones sobre el tema para el libro de fiestas. La verdad es que es una buena oportunidad para agradecer públicamente el apoyo mostrado y seguir educando a la población en el tema, así como para ofrecer la participación en el estudio ScreenBPharm que hemos arrancado este mes. No es, ni mucho menos, la publicación más importante que se desprende del estudio, pero es una publicación a la que servidor le coge cariño por lo que representa.

Lo reproduzco a continuación, esté en valenciano, ruego disculpéis de antemano las posibles faltas ortográficas cometidas, si es que las hay. Creo que es la primera vez que me atrevo en valenciano aquí en el blog.

L’estudi PALMERA.

Com sabreu molts de vosaltres, el passat més de novembre es van acabar de presentar els resultats de l’estudi PALMERA. El principal objectiu d’aquest treball era aprofundir en l’estudi i utilitat de la mesura de la pressió arterial a la farmàcia comunitària, un mètode molt utilitzat pels pacients, per la proximitat que ofereix el model mediterrani de farmàcies, però que no havia estat estudiat en profunditat ni en comparació amb els altres mètodes.

El treball es va realitzar en col·laboració amb el consultori metge del nostre poble, sota la direcció dels doctors Daniel Sabater i Fernando Martín, del Grup d’Investigació en Atenció Farmacèutica de la Universitat de Granada, i a la fi va servir-me per obtindre el títol de Doctor en Farmàcia.

El treball de camp va començar a setembre de 2009. Se li va oferir participar a tots els pacients hipertensos amb tractament que tenien com a metge d’atenció primària al titular del consultori de Palmera, finalment van acceptar participar-hi 70 pacients. Tots ells van mesurar la pressió arterial a 3 escenaris: la consulta mèdica, la farmàcia i els seus domicilis. Per a que la mesura fora correcta als seus domicilis es va instruir i posteriorment es va avaluar la capacitat de cada pacient per a realitzar la tècnica segons les recomanacions de les societats científiques internacionals. A mode de resum les recomanacions que es van donar als pacients van ser:

· Per a avaluar l’estat de la hipertensió arterial és precís mesurar la pressió arterial 2 vegades al dia (pel matí entre les 6:00 i les 9:00h i per la vesprada entre les 18:00 i les 21:00h). Cada matí i cada vesprada caldrà realitzar 3 mesures separades 2 o 3 minuts entre si.

· És preferible que la medició es realitze abans de prendre els medicaments. No es recomana consumir café o té, fumar o fer exercici en els 15 minuts previs a la mesura de la pressió arterial. A més es recomana reposar assegut els 5 minuts previs.

· Per a la mesurar correcta de la pressió arterial es recomana escollir un lloc tranquil i confortable.

· Retirar la roba de manera que el braç quedi al descobert, si comprimeix el braç és millor llevar-se la peça de roba que puga oprimir el braç.

· Seure còmodament, deixar el braç tranquil sobre la taula i els peus en terra sense creuar. Ajustar el maniguet pel braç descobert a l’altura del cor i ajustar-lo, procurant que no oprimeixca massa el braç però que no quedi folgat.

· Durant la mesura no es deu parlar ni moure’s.

A més, es van donar uns consells a tots els pacients per a millorar el control de la seua enfermetat, consells que també pot aplicar-se a tota la població: controlar el pes i l’alimentació, fer exercici, disminuir el consum de sal, no beure alcohol, o beure el mínim, i no fumar, prendre els medicaments quan i com cal, segons la pauta prescrita.

Les principals conclusions que es van obtenir del treball són:

- La pressió arterial mesurada a la farmàcia es veié menys afectada per l’efecte de bata blanca que la mesurada a la consulta mèdica, ja que a la farmàcia va ser inexistent. Característica que aproxima el mètode de mesura a la farmàcia comunitària als mètodes del domicili i pot ser deguda a la major familiaritat de la farmàcia.

- L’acord entre els mètodes de mesura de la pressió arterial a la farmàcia comunitària i al domicili es va mostrar acceptable-moderat i superior al trobat entre la consulta del metge i el domicili. Per tant, el mètode de mesura de la pressió arterial a la farmàcia és més semblant al domicili, que reflexa millor la pressió arteria reial del pacient.

- A més, la mesura a la farmàcia es va mostrar més fiable per a detectar a hipertensos controlats i no controlats i es va relacionar millor amb el cocient albúmina creatinina, un paràmetre de dany renal.

L’estudi Palmera va obtindre el premi a la millor comunicació al XI Simposi de Resultats del Programa Dáder de Seguiment Farmacoterapèutic celebrat a Santander i també es van presentar resultats al congrés Europeu de Hipertensió celebrat a Milà. Fins al moment s’han publicat resultats a dos revistes mèdiques especialitzades en hipertensió, Blood pressure monitoring i American Journal of Hypertension.

L’equip investigador vol agrair a tots els participants l’esforç que van fer al participar en l’estudi, a més hi ha que agrair la col·laboració als diferents metges que han estat treballant al nostre consultori mèdic així com a l’equip d’infermeria. És molt important la col·laboració de tots per a seguir avançant en l’ investigació de malalties tan comuns com son la hipertensió. Per això, juntament amb altres farmàcies del territori nacional anem a començar un nou estudi amb persones no hipertenses. Si esteu interessats i compliu els requisits només heu de preguntar-ho a la farmàcia.

Dr. José Sendra Lillo

Farmacèutic comunitari a Palmera.

Buenas Noches y Buena Suerte.

NewerStories OlderStories Inicio

0 comentarios: